Независимо дали готвенето ви е хоби, страст или приготвяте семейна вечеря, бутилираната газ е правилния избор. Предимство е мигновеното достигане на желана топлина, бързо приготвяне на храната, което запазва и дори подобрява вкусовите й качества. Проучване сред топ професионалните готвачи показва, че 96% предпочитат да използват котлони на газ, а 68% от тях предпочитат и използват само фурни на газ. Кое кара изтъкнатите шеф готвачи да използват синьото гориво?
Най-голямото предимство, което газовите уреди имат пред електрическите, е времето им за реакция. Уредите на газ се затоплят веднага щом включите уреда, докато при електрическите трябва да изчакате няколко минути, за да достигнат същата температура. Това важи и за изстиването на съдовете.
Възможността за контрол на температурата е особено важна, когато приготвяте деликатни ястия като сосовете, при които дори един градус може да промени съвършената кремообразна структура в пълна катастрофа. Много важно предимство на готвенето на газ е и това, че формата на дъното не възпрепятства разпространението на топлината, дори неравната повърхност на съдовете не е никакъв проблем за равномерното разпределение на топлината.
Упоритото търкане след готвене на електрическата печка е добре познато на хората, които използват ток. Внимателното търкане на повърхността, агресивни препарати и много, много допълнително време за губене в почистване. Тук идва и поредният плюс за уредите на газ – чистенето става с няколко движения и без да е необходимо да използвате специални препарати или уреди.
Не на последно място в причините да изберете газ за готвене е и цената. Не само в чужбина, но и у нас цената на газ пропан бутан е по-ниска от тази на електроенергията.